Само на 50 км от мегаполисното безпокойство на столицата, попадате на място, уютно обградено от планински ридове, с пръснати из него хълмове и ливади, живописно пресечени от долините на река Малък Искър. Община Правец е приютила над 9000 души – повечето са предпочели град Правец (общинския център) за свое постоянно местожителство, но има и такива, които са се заселили в тихите околни села (Разлив, Правешка Лъкавица, Калугерово, Своде, Осиковска Лъкавица, Осиковица, Джурово, Равнище, Видраре и Манаселска река).

“Остана ли природа в България?”и “Запазиха ли българите курлтурното си наследство?” На тези два въпроса община Правец отговаря утвърдително. Веднага щом подминете пътната табела, оповестяваща влизането ви в пределите на Правец, ще усетите, че дишате по-леко. Разнообразието от флора и фауна е впечатляващо – дъб, бук, габър, акация, бреза, черен бор, ела и смърч са само част от дървесните видове, които ще забележите.  Ако се вгледате по-внимателно, ще видите, че мястото е осеяно с малинови и къпинови храсти, с папрат, бял равнец и горски ягоди и че сърни, елени, лисици и зайци удобно са се приютили тук. Компания им правят и редица пернати – бели и черни щъркели,  чучули и синигери.

Освен с живописния си пейзаж община Правец впечатлява и с изобилието си от културни ценности.  В пределите й се намират над 100 тракийски надгробни могили, 5 крепости от различни  епохи, селища и некрополи – декларирани са над 50 архитектурни и художествени паметници. Тези, които искат да разберат повече за исторята на правешкия край от древността до първите десетилетия на 20 в. могат да се отбият в местния исторически музей на площад “Тодор Живков” – документалните кадри и разнообразните артефакти ще ги запознаят с най-важното от бита и културата на жителите на общината.  В Приемната сграда в град Правец е изложена колекция от подаръци, които Тодор Живков е получавал в качеството си на държавен глава на Народна Република България. Тук е и родната къща на комунистическия лидер – двуетажна постройка в късновъзрожденски стил.

В центъра на село Видраре се издига Старото класно школо (1846 г.),  което отваря врати само 13 години (1848 г.) след откриването на първото класно училище в България – Априловската гимназия в град Габрово. Чекотинският манастир “Св. Архангел Михаил” от времето на Второто българско царство (12-14 век) е в близкото село Калугерово,  а резбованият му иконостас свидетелства за майсторството на Тревнеската школа. Времето е заличило красивите стенописи в храма “Св. Богородица” в село Осиковица (14-15 в.), но е оставило еднокорабния му корпус, изграден от различни по големина плочести камъни. Осиковци се гордеят и с трикорабната базилика “Св. Архангел Михаил” (19 в.), посторена само за 54 дни.

Мекият планински климат, разнообразният релеф и запазените архитектурни и археологически ценности превръщат община Правец в чудесно място за почивка и туризъм – алтернативен, селски или културен, а любителите на лова и риболовните преживявания, могат да се възползват от прекрасната база на ловните стопанства – Правец и Брусен или да хвърлят въдиците си в някой от местните язовири

Повече информация ТУК

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
bg_BG
https://www.livechatalternative.com/